Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal va decide astăzi modalitatea de promovare din Divizia A feminin, în Liga Florilor.

Implicată direct în această luptă pentru promovare, CS Dacia Mioveni 2012 care conduce în Seria C, detaşat, va afla dacă va juca sezonul viitor în prima ligă, sau dacă eforturile depuse până acum au fost în zadar. Un lucru este cert, handbalistele de la Dacia nu concept să nu promoveze, la fel ca şi conducerea clubului, astfel că în aceeastă perioadă pregătirea continuă individual. Iar în cee ace priveşte decizia de luni, argeşenii vor să promoveze pe teren, adică prin jocuri, iar dacă se va luu o decizie fără alte meciuri, aceasta să fie un corectă şi în corelare cu regulamentul, care prevede în acest moment promovarea a două echipe.

 Consiliul de Administrație al FR de Handbal se va reuni peste luni pentru a lua noi decizii pentru încheierea sezonului 2019-2020. Conform prosport.ro, sunt variante propuse atât pentru un final de sezon pe teren, dar și pentru „înghețarea” întrecerilor, așa cum s-a întâmplat deja în peste 70% din cazuri Europa.

Peste 50% din echipele cu șanse de promovare din Divizia A și-ar dori să evolueze din toamnă în Liga Națională. Criteriul geografic avantajează unele cluburi, dezavantajează altele în cazul în care sezonul este „înghețat”. Peste 50% din grupările cu șanse de promovare la data întreruperii campionatului și-au exprimat intenția de a juca din sezonul următor în Ligile Naționale. Bătălia mai mare este la feminin. Acest lucru determină o altă situație greu de gestionat. În cazul în care se va juca, atunci se va trece direct la un turneu final, cu meciuri în sistem KO, iar apoi învinsele din semifinale ar urma să mai aibă o șansă într-un turneu de baraj. Pentru „înghețarea” campionatelor, federația are mai multe propuneri, inclusiv extinderea Ligilor Naționale la 16 echipe, dar procesul de promovare naște la fel de multe discuții. În momentul de faţă campionatul este oprit şi se ştie că nu se vor mia juca restul etapelor ce mai sunt de disputant. Singurul semn de întrebare rămâne asupra retrogradării din prima ligă şi a promovării în prima ligă.

Locul 2 în clasamentul coeficienţilor

La feminin, în Divizia A, lupta pentru promovare este destul de intensă. Federaţia a adoptat un model norvegian şi a întocmit un clasament în care primele două echipe din fiecare cele patru serii au primit coeficienţi. În urma acestora, clasamentul coeficienților este următorul:

  1. CSM Galați – 3,00
  2. CS Dacia Mioveni 2012 – 2,70
  3. CSU Neptun Constanța – 2,61
  4. CSU Știința București – 2,60
  5. ACS Crișul Chișineu-Criș – 2,52

6-7.CSM Tg Mureș / CS Activ Prahova Ploiești – 2,35

  1.  HCF Piatra Neamț – 2,00;

Cum se va finaliza sezonul şi promovarea:

# Propunere 1: fără retrogradare, promovează 1 echipă din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Promovează CSM Galați.

# Propunere 2: fără retrogradare, promovează 2 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 15 echipe, tur-retur. Promovează CSM Galați și Dacia Mioveni.

# Propunere 3: fără retrogradare, promovează 3 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 16 echipe, tur-retur. Promovează CSM Galați, Dacia Mioveni și CSU Neptun Constanța.

E Propunere 4: cu retrogradare; va lua calea Diviziei A ultima clasată în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian și promovează primele două cel mai bine poziționate în eșalonul secund după întocmirea clasamentului pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe, tur-retur. Retrogradează AHCM Slobozia, promovează CSM Galați și Dacia Mioveni.

# Propunere 5: cu retrogradare stabilită în urma unui turneu de baraj între ultima clasată în Liga Florilor și primele două clasate în urma întocmirii clasamentului în Divizia A pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe, tur-retur. Baraj cu AHCM Slobozia, CSM Galați și Dacia Mioveni.

“Vrem o decizie corectă şi regulamentară!”

Conducerea CS Dacia Mioveni 2012 îşi susţine punctul de vedere şi este de acord cu patru din cele 5 variante propuse de federaţie pentru terminarea campionatului. Una dintre ele, prima, nu ar avantaja clubul argeşean.

“Luni se decide cum se va promova. Dorim promovarea să se joace pe teren sau ce se va decide în CA, să ţină cont de faptul că investiţiile făcute anul acesta competiţional au ţinut cont de faptul că  vom lupta pentru două locuri  care aşigură promovarea în Liga Florilor, conform regulamentului competiției. Sunt 5 variante de încheiere a sezonului, iar noi suntem de accord doar cu patru dintre ele. Prima variantă nu ne avantajează, ieşim în pierdere, pentru că ei vor să promoveze doar prima din clasamentul coeficienţilor, adică Galaţiul. Cred punând şi această variantă, care n-ar fi conformă cu regulamentul, care specifică să promoveze două, vor să salveze din prima ligă pe Slobozia. Celelalte variante, cu promovările a două, trei, patru echipe sau cu turneu de baraj sunt ok şi le susţinem. Până atunci echipa se pregăteşte. Noi dorim să promovăm pe teren, sau să fie o decizie corectă şi corelată cu regulamentul, fără turneu, dar cu cel puţin două promovate. Acum,se ştie că nu se mai joacă etapele şi că este posibil să aibă loc turneu semifinal şi final” ne-a spus Constantin Ciobanu, directorul sportiv al CS Dacia.

“Financiar, echipa poate fi susţinută în prima ligă!”

Preşedintele Consiliului de Administraţie al CS Dacia Mioveni 2012 a declarat că gruparea sa este pregătită pentru a suţine echipa de handbal, financiar, în Liga Florilor.

“Avem toate condițiile din punct de vedere financiar ca să putem juca în Liga Națională în noul sezon. Noi am făcut investiţii şi stabilit obiectiv promovarea. În momentul de faţă suntem în graphic, suntem pe primul loc, iar Federaţia trebuie să ţină cont de asta. Echipa chiar se pregăteşte, sportivele anternându-se individual. Ne dorim promovarea, pe teren, şi în spiritual regulamentului, adică să promoveze două echipe” ne-a spus Laurenţiu Tudora, preşedintele clubului CS Dacia.