Prima zi a Raliului Moldovei Bacau 2019 a purtat numele echipajului Vali PORCISTEANU/ Dan DOBRE, care a câştigat toate

cele patru probe ale zilei. Cu un ecart confortabil echipajul argeşean a continuat să domine şi ziua secundă a competiţiei moldave, reuşind să câştige 5 probe din totalul celor 9 probe speciale ale zilei.
Pilotul piteştean a urcat pe locul al doilea în Power Stage, dupa Dan GÎRTOFAN, obţinând astfel încă 4 puncte suplimentare acordate pentru locul secund. Adrian RASPOPA a obţinut şi el 3 puncte care se acordă ocupantului locului 3 în Power Stage. Cu această victorie Vali Porcisteanu trece la şefia clasamentului general provizoriu al Campionatului National de Raliuri, detronându-l pentru moment, pe campionul en-titre Simone TEMPESTINI, absent de la această etapă.

Victorie dedicată lui George Botezatu
"A fost un raliu greu. Probele din prima zi din jurul oraşului Moineşti au fost plăcute din punct de vedere al pilotajului, eu personal m-am simţit mult mai bine decât pe cele de lângă Bacău. Chiar dacă pe acestea le ştiu încă din 2011 când am şi cîştigat aici titlul de campion, probele din ziua a doua au câteva secţiuni foarte rapide care nu mi se potrivesc foarte bine. Mă bucur că nu a plouat şi am avut un raliu de macadam pe uscat pentru că am putut să creştem ritmul. Mai avem de lucrat dar a fost mult mai bine decât la Arad, încă nu am ajuns la maxim, dar oricum se simte un progres şi asta contează cel mai mult. În ziua secundă, datorită avansului, nu am vrut să riscăm prea mult dar nici să încetinim ritmul doar ca să parcurgem probe la plimbare că nu ne ajută la nimic, dar nici să pierdem victoria nu vroiam. Pe viitor sper să ţinem ritmul cât mai aproape de Simone Tempestini pentru că el este etalonul şi ne ajută să tragem şi noi tare să încercam să ne apropiem de el şi, de ce nu, să îl şi depăşim"  declara Vali PORCISTEANU, care la final i-a dedicat victoria lui George BOTEZATU, dispărut prematur dintre noi.

Luptă strânsă pentru locul 2
 Locul secund al Raliului Moldovei Bacau powered by Dedeman Automobile i-a avut ca protagonişti pe Adrian RASPOPA sl Dan GÎRTOFAN aceştia duelându-se pe tot parcursul zilei, ţinând suspansul până la finalul raliului. De altfel, Adi RASPOPA a şi mentionat în conferinţa de presă de joi că absenţa lui Simone TEMPESTINI a reaprins scânteia duelurilor la vârful clasamentului. În final echipajul Adrian RASPOPA/ Cosmin DIACU a reuşit să îşi adjudece locul doi, fiind urmat de echipajul Dan GÎRTOFAN/ Tudor MARZA, care a încheiat astfel podiumul de premiere.  
"Un rezultat complet neaşteptat. Dacă joi am luat prima oară contact cu maşina şi am făcut teste unde ne-am simţit foarte bine dar nu aveam niciun reper, la shakedown ne-am dat seama unde suntem şi am fost destul de încrezatori. Am făcut o cursă inteligentă zic eu, pentru că unde am ştiut că îmi pot crea un avantaj am făcut-o,, am realizat acest lucru, motiv pentru care consider că este mai mult decât un rezultat bun, aş zice un rezultat spectaculos pentru noi după un an şi jumătate de pauză, la primul nostru contact cu o maşina de configuraţie R5 pe macadam alături de Cosmin. Formidabil", declara Adrian RASPOPA, revenit în Campionatul Naţional de Raliuri cu ocazia etapei pe care a şi organizat-o.
 "Suntem multumiti ca suntem la final de raliu cu puncte importante. N-am avut o zi foarte răcoroasă şi suntem destul de obosiţi. Am luptat în acest raliu, am mers cât am putut, am setat şi maşina pentru că săptămâna viitoare o să fim în Bulgaria la etapa de campionat european şi nu ne permiteam să facem vreo greşeală care să ne pericliteze participarea. Este important şi campionatul nostru, dar noi ne axăm foarte mult şi pe campionatul european. Per total a fost un raliu bun cu probe frumoase şi compacte, dar mi-ar fi plăcut să fie puţin mai lungi. În final mulţumesc băieţilor de la asistenţă şi tuturor celor care ne-au încurajat", concluziona Dan GÎRTOFAN, dublu campion naţional de raliuri.

55 de km
Cele trei probe speciale din jurul orasului Bacău - Hemeiusi, Trebes şi Racova au fost parcurse de trei ori, însumând 55.42 km în regim de concurs pentru ziua secundş a raliului. Cu un total de 106,23 km împărţiţi în 13 probe speciale şi un total de 392,57 km ai raliului, ediţia cu numărul 9 a Raliului Moldovei Bacău a ajuns la final în 2019.  
Organizatorul Raliului Moldovei Bacau powered by Dedeman Automobile, Adrian RASPOPA, declară: "Sunt foarte mulţumit de cum au decurs lucrurile, nu am avut evenimente neplăcute, nu am avut probe anulate totul a fost bine şi deja ne pregătim de ediţia aniversară de 10 ani care va avea loc la anul, unde raliul va conta din nou în calendarul European Rally Trophy".

Rezultate în Cupe
În Cupa Dacia lupta strânsa a dovedit că formatul acestei competiţii este unul foarte bun, piloţii bazându-se pe talentul şi îndemanarea lor pentru victorie. Echipajul Bogdan GHEORGHIU/ Andrei PINTILII a reuşit în final să îşi treacă în cont victoria la Cupa Dacia de la Raliul Moldovei Bacău, iar locul secund a fost ocupat de Vlad RĂDUCANU şi Laurenţiu MANDU. Podiumul a fost încheiat de echipajul Dan ALBUT/ Cristian BALA.
În Cupa Suzuki echipajul cîştigator este Bogdan VRABIE şi Levente CSEGZY, urmati de echipajul Danut BUDAI/ Lucian BUDAI, iar podiumul a fost încheiat de echipajul Bogdan TALASMAN/ Andrei MITRAŞCĂ.  
În clasamentul Juniorilor echipajul Norbert şi Francesca MAIOR au condus ostilităţile pe tot parcursul raliului şi au reuşit să se impună categoric. În pozitia secundă s-a situat echipajul Alexandru GHEORGHE şi Ciprian SOLOMON, iar podiumul a fost încheiat de Dănuţ şi Lucian BUDAI.
Pentru editia din 2019 a Raliului Moldovei Bacău powered by Dedeman Automobile organizatorii au pregatit un maraton de 10 ore de transmisie live de pe probele speciale. Au fost transmise în direct nu mai puţin de patru probe speciale de către posturile de televiziune TVR Iaşi - care a fost alaturi de Raliul Moldovei Bacău încă de la prima sa editie, Telekom Sport şi TVR.
Raliul Moldovei Bacău 2019 a fost organizat de ACS Rally Spirit, sub egida Federaţiei Romane de Automobilism Sportiv, cu sprijinul partenerului principal Consiliul Judeţean Bacău, în asociere cu Primăria Oneşti, Primăria Moineşti, Primăria Bacău şi Primăria Zemeş. Sponsor principal: Dedeman Automobile.

Teodora Patricia Gogot